Sdr. Omme-drengen René Lauritsen gik i tømrerlære hos Karl Friis i sin hjemby, men drog allerede dagen efter sit svendegilde ud i den store verden. For at opleve. Og for at udøve sit håndværk under helt andre forhold
Første stop var en blød landing, et halvt år i Norge.
Men så skete der noget. Det næste år arbejdede René som yngste mand på et gigantisk byggeri i Algeriet. En helt ny by. 78 blokke. 1.500 lejligheder. 60 butikker. Hver på fem etager. En by til 15.000 mennesker.
Derefter tog René med meget kort varsel til Grønland. For et nordjysk firma. Kort efter hans ankomst til Jakobshavn mødte han grønlandske Ane, som han giftede sig med. Sammen har de to nu voksne børn. Derfor blev det, som René havde indledt som et ungt håndværkereventyr, til 12 år på Grønland.
I Ilulissat, Grønlands tredjestørste by, blev der bygget rigtig mange boliger i slutningen af 1980erne, så René arbejdede ofte 13 timer pr. dag, dog kun 8 om søndagen.
De sidste mange år på Grønland påtog René og en fast makker, også fra Sdr. Omme, sig de meget krævende byggeopgaver i de små grønlandske bygder og udsteder. Byggeri under ekstreme forhold og tit også meget vanskelig transport af mænd og materialer.
De bankede søm i træ i 30 graders kulde. Men de udviklede også nye kompetencer. For ofte var de eneste håndværkere på udstederne og havde ofte også kun hinandens selskab flere måneder i træk. I hvert fald hvis snakken skulle være på dansk.
Rene og hans makker opførte bl.a. en komplet trækirke på et svært tilgængeligt udsted, inklusive udgravning og betonsokkel. Med ti meter lange spær i limtræ, som var for tunge at løfte, selv for to mand. Og kraner fandtes ikke i ødemarken. Men kirken blev rejst alligevel.
Det samme gjorde et medborgerhus på et andet udsted, som Rene og hans makker arbejdede på et helt år. Et træhus i to etager på over 300 kvm.
Det var på Grønland, René for alvor lærte at planlægge helt ned i detaljen, at strukturere et stort byggeri, at regne en konkurrencedygtig pris ud.
Men først og fremmest gjaldt det omhu. Var der ikke søm nok med i pakningen, kunne det koste mange tusinde kroner at få det fløjet op. For næste skib ankom måske først igen næste sommer. Og så skulle håndværkerne af sted igen for at gøre færdigt.
Disse meget vigtige evner til at klare sig selv, at kunne planlægge selvstændigt og tænke fremad tog René med sig, da hans gamle mester, Karl Friis, kaldte ham hjem som partner i det nye makkerskab, I/S Friis og Lauritsen i 1998, oprindeligt fra 1975.
Firmaet rådede over de to mestre samt to svende og havde base på Tværvej i Sdr. Omme.
I 2000 overtog René firmaet, som blev omdøbt til det nuværende René Lauritsen Tømrer- & Snedkerfirma.